De sociale wetten

Hoe kwamen de Sociale wetten?
Er was heel veel onrust zoals: stakingen,de groei van vakbonden. De rijke burgers en de politici werden bang. Zij noemde dat de sociale kwestie. Dit zorgde er voor dat de regering begon met het invoeren van de sociale wetten. Hierbij probeerde de politici het leven van de arbeiders te verbeteren. De aller eerste sociale wet in Nederland was het kinderwetje uit 1874. Dit betekende dat de fabrieksarbeid voor kinderen onder de 12 jaar verboden werd. En er werd geregeld dat arbeiders een redelijke kleine uitkering kregen als ze ziek werden. Ook kwamen er toen verzekeringen in ons land.
Bij die verzekeringen moesten mensen een premie betalen, maar dat konden die mensen vaak niet. Na 1900 kwamen er weer nieuwe sociale wettten:
- De leerplicht werd ingevoerd. Alle kinderen tot twaalf jaar moesten verplicht naar scool toe.
- De werkdagen werden aangepast. Ze werden aangepast naar de achturige werkdagen.
- Het kiesrecht voor mannen kwam in 1917.
- Het kiesrecht kwam er ook voor vrouwen. Aletta Jacobs en andere feministen zorgde ervoor dat in 1919 de vrouwen ook aan de verkiezingen mee mochten doen.
Wie was Aletta jacobs ?
Aletta Jacobs was een vrouw die zich zorgen maakte over het lot van de arbeiders. Aletta kwam uit een rijke famillie. In 1871 ging Aletta naar de universiteit en zij was het eerste meisje die ging studeren. Veel mensen vonden dat vreemd omdat ze dachten dat studeren alleen voor mannen was. Uit eindelijk werd zij de eerste huisarts van Nederland. Alletta woonde in een volsbuurt en zag hoe arm de mensen waren. En daar wilde ze iets aan doen dus ging ze twee keer per week een gratis spreekuur doen vor de mensen. Ook gaf ze vrouwen voorlichting voor geboorte beperking.
Alletta mocht zelf ook niet stemmen en dat vond ze oneerlijk. Want zij vond dat vrouwen dezelfde rechten moesten hebben als mannen. Samen met de andere vrouwen ging ze hiervoor strijden. De ander vrouwen die dat deden met Alletta en alletta zelf heette feministen.
De SDAP
De Sociaal democratische partij is de grootste socialistische partij en is de voorloper van de partij van de arbeid van tegenwoordig.
De SDAP wilde het leven van de arbeiders verbeteren door te zorgen voor bepaalde wetten, zoals een door de staat betaald pensioen. Vlak voor de oorlog kwamen leden van de SDAP voor het eerst als ministers in de regering. Door veel stemmen te winnen bij de verkiezingen hoopten zij steeds meer invloed te krijge...
Maak jouw eigen website met JouwWeb